Νέα Θεραπεία για την υπεριδρωσία

Νέα Θεραπεία για την υπεριδρωσία

Η υπεριδρωσία είναι μια πολύ ενοχλητική πάθηση-κατάσταση που αφορά το 3% του πληθυσμού. Οφείλεται στην υπερδιέγερση των εκκρινών ιδρωτοποιών αδένων σε ορισμένα σημεία του σώματος. Τόσο το συμπαθητικό όσο και το παρασυμπαθητικό σύστημα επιδρούν στου αδένες αυτούς και προκαλούν αυτή την υπερδιέγερση. Για τον λόγο αυτό η συναισθηματική κατάσταση του ατόμου παίζει σημαίνοντα ρόλο στην εκδήλωση της υπεριδρωσίας.

Τα σημεία που τη συναντάμε πιο συχνά είναι οι μασχάλες, οι παλάμες και τα πέλματα. Είναι μια πολύ ενοχλητική κατάσταση που προκαλεί δυσφορία στο άτομο και πολλές φορές εμποδίζει την άνετη κοινωνικοποίηση του. Αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο που επιτείνει το πρόβλημα.

Να σημειώσουμε εδώ ότι για τη μυρωδιά του ιδρώτα ευθύνονται οι αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες που συναντώνται πιο πολύ στις μασχάλες. Το έκκριμα των αποκρινών αδένων έχει μια ιδιαίτερη οσμή για τον καθένα μας, και είναι η επίδραση των μικροβίων στον ιδρώτα που προκαλεί την κακοσμία. Όμως η κακοσμία του ιδρώτα δεν συνδέεται με την υπεριδρωσία, αφού αυτή είναι αποτέλεσμα της υπερδιέγερσης των εκκρινών ιδρωτοποιών αδένων.

Κλίμακα Σοβαρότητας Υπεριδρωσίας:

 

1. Δεν είναι ποτέ αντιληπτή και δεν εμποδίζει την καθημερινή δραστηριότητα.
2. Ανεκτή αλλά μερικές φορές εμποδίζει την καθημερινή δραστηριότητα.
3. Δύσκολα ανεκτή και πολύ συχνά δυσκολεύει την δραστηριότητα.
4. Καθόλου ανεκτή και πάντοτε προκαλεί δυσκολία στην καθημερινότητα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Πολλές θεραπείες έχουν εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας. Από χειρουργικές επεμβάσεις όπως Η συμπαθεκτομή, φάρμακα, αποσμητικά, botox, κλπ. Το botox είναι όντως μια αποτελεσματική θεραπεία, που χρειάζεται όμως επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα μερικών μηνών.
Η πιο πρόσφατη εξέλιξη στην αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας είναι η χρήση του diode laser της ΑΛΜΑ. Η δράση της δέσμης του στην συχνότητα των 1470 nm, και η εκλεκτική απορρόφηση από το νερό των ιστών, καταστρέφει τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες και σταματά την ενοχλητική αυτή κατάσταση της υπεριδρωσίας.
Η τεχνική είναι πολύ απλή, γίνεται με τοπική νάρκωση, δεν απαιτεί καθόλου νοσηλεία ούτε χρόνο ανάρρωσης, παρά μόνο μικρό περιορισμό κάποιων δραστηριοτήτων για 2-3 ημέρες