Αξιοποιήστε το λίπος και αναδιαμορφώστε το σώμα σας

Αξιοποιήστε το λίπος και αναδιαμορφώστε το σώμα σας

Ο λιπώδης ιστός, ο μεγάλος εχθρός χιλιάδων γυναικών μπορεί να μετατραπεί πλέον σε φίλο χρησιμοποιώντας την τεχνική αυτογενούς μεταμόσχευσης λίπους ή λιπογλυπτική ή lipofilling. Από την δεκαετία του 70 όταν ο Γάλλος πλαστικός χειρουργός J.Y.Illouz τελειοποίησε την τεχνική της λιποαναρρόφησης ,οι πλαστικοί χειρουργοί προσπάθησαν να ανακαλύψουν τρόπους χρήσης αυτού του λίπους. Ο ακριβής τρόπος χρήσης αυτού του ιστού μελετήθηκε και παρουσιάστηκε από τον S. Coleman κατά την δεκαετία του 90 και έκτοτε η τεχνική αυτή έχει γίνει πολύ δημοφιλής ανά το παγκόσμιο και ειδικά στην Βραζιλία.

Η πιο συχνή αυξητική διαδικασία με χρήση λίπους αφορά το πρόσωπο. Κατά την διάρκεια της διαδικασίας το λίπος λαμβάνετε με σύριγγα από μια δότρια περιοχή όπου περισσεύει όπως η κοιλιά, τα πόδια και οι γοφοί. Μετά από ειδική επεξεργασία (φυγοκέντριση) η οποία έχει σκοπό τον καθαρισμό του λίπους από το αίμα ,αρχίζει η εμφύτευση με την βοήθεια σύριγγας και ειδικών κάνουλων. Στόχος της διαδικασίας είναι το γέμισμα αρκετών ρυτίδων του προσώπου όπως εκείνων της ρινοχειλικής περιοχής, του μετώπου και των ρινοπαρειακών αυλάκων καθώς επίσης και η αύξηση της προβολής και ο τονισμός των ζυγωματικών, του πηγουνιού και των χειλιών. Η ποσότητα που χρησιμοποιείται στο πρόσωπο είναι μικρή και η δότρια περιοχή δεν αλλάζει μορφή με την αναρρόφηση του λίπους.

Πλέον όμως στην Ευρώπη οι πλαστικοί χειρουργοί έχουν πάει ένα βήμα πιο μακριά στην χρήση λίπους. Μια λιποαναρρόφηση μπορεί να συνδυαστεί επιτυχώς με μια αυξητική διαδικασία στήθους ή γλουτών χρησιμοποιώντας το ίδιο λίπος. Η μέθοδος αυτή ξεκινά με μια κλασική λιποαναρρόφηση αλλά το λίπος μαζεύεται σε ένα ειδικό δοχείο. Ακολουθεί η επεξεργασία του και η ένεσή του στην περιοχή που θα αυξηθεί.
Αυτό σημαίνει ότι δεν γίνονται τομές στο δέρμα ούτε ανατομή της περιοχής που θα αυξηθεί. Επομένως μειώνεται σημαντικά ο μετεγχειρητικός πόνος και οι ενοχλήσεις καθώς και η πιθανότητα για αιμάτωμα. Η τεχνική αυτή είναι 100% φυσική και αυτόλογη και άρα δεν παρουσιάζει ρίσκο απόρριψης από τον οργανισμό. Η ασθενής μπορεί να επιστρέψει από την επόμενη μέρα στις συνήθεις της δραστηριότητες και δουλειά καθώς η αποθεραπεία είναι γρήγορη.

Το μοναδικό μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι η ανάγκη για διαδοχικές εμφυτεύσεις σε απόσταση μερικών εβδομάδων η μία από την άλλη. Ο λόγος είναι ότι ένα ποσοστό του λίπους, της τάξης του 20-30 % θα απορροφηθεί από τον οργανισμό. Το υπόλοιπο θα εναρμονιστεί με το νέο του περιβάλλον και θα μείνει στη θέση του για πάντα.
Η τεχνική αυτή έχει επίσης κάποιες ενδείξεις στην επανορθωτική χειρουργική. Χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στην επανορθωτική στήθους, μετά από μαστεκτομή ,όταν η ασθενής έχει ακόμα δέρμα καλής ποιότητας και προτιμά μια πιο απλή και φυσική μέθοδο αποκατάστασης. Επίσης το λίπος μπορεί να βελτιώσει διάφορες ουλές σε όλα τα μέρη του σώματος. Μπορεί να τις γεμίσει όταν παρουσιάζουν κοίλωμα ενώ και η ποιότητα του δέρματος αλλάζει προς το καλύτερο.
Η αυτόλογη μεταμόσχευση λίπους είναι η πιο μοντέρνα αυξητική τεχνική και αναπτύσσεται ραγδαία στην Ευρώπη. Ο λόγος είναι ότι πλέον ,τόσο οι ασθενείς όσο και οι χειρουργοί προτιμούν φυσικές μεθόδους με μικρότερα ρίσκα και γρηγορότερο χρόνο ανάρρωσης. Επίσης ακόμα ένας λόγος που αυτή η τεχνική είναι τόσο δημοφιλής, είναι το γεγονός ότι συνδυάζει δύο εγχειρίσεις σε μία.

Δρ. Κίτσιος Χρίστος
Πλαστικός Χειρουργός