Αιμορροΐδες – Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Αιμορροΐδες – Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι ένα συνηθες ιατρικό πρόβλημα, γνωστό από την αρχαιότητα.

Επηρεάζει πάνω από το 50% του πληθυσμού παγκοσμίως, ωστόσο, το ποσοστό εκτιμάται ότι είναι στην πραγματικότητα ακόμη μεγαλύτερο καθώς πολλοί πάσχοντες δεν επισκέπτονται γιατρό. Η ασθένεια πλήττει εξίσου και τα δύο φύλα.

Είναι πάθηση του αιμορροϊδικού ιστού, ο οποίος είναι μέρος της ανατομίας του κατώτερου ορθού και του πρωκτικού σωλήνα. Χαρακτηρίζεται από διαταραχή στη ροή του αίματος και συγκεκριμένα στη φλεβική ανεπάρκεια των αιμορροϊδικών φλεβών, με αποτέλεσμα τη διόγκωση των αγγειακών πλεγμάτων, η οποία όταν μονιμοποιείται, γίνεται παθολογική.

Υπάρχουν δύο αιμορροϊδικά πλέγματα, το έσω και το έξω. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες είναι  σαν «μαξιλάρια» που αποτελούνται από αγγειακό και συνδετικό ιστό και ξεκινούν πάνω από την οδοντωτή γραμμή, τα οποία καλύπτονται από βλεννογόνο. Ο ευαίσθητος αυτός ιστός μπορεί να τραυματιστεί και να αιμορραγήσει κατά την αφόδευση σε περιπτώσεις επίμονης δυσκοιλιότητας.

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες προβάλλουν κάτω από την οδοντωτή γραμμή και καλύπτονται από δέρμα. Όταν ερεθιστούν μπορεί να προκαλέσουν κνησμό και να αιμορραγήσουν. Επίσης μπορεί να θρομβωθούν προκαλώντας έντονο πόνο στην περιοχή.

  

Ποιες είναι οι αιτίες της αιμορροϊδοπάθειας;

Η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης είναι ένας από τους κυριότερους μηχανισμούς εμφάνισης της πάθησης όπως π.χ. στην εγκυμοσύνη, ορθοστασία, παχυσαρκία, αφυδάτωση, σε άτομα που ασκούν βαριά χειρωνακτική εργασία ή σε άτομα με χρόνιο βήχα.

Το συχνότερο αίτιο είναι ίσως η χρόνια δυσκοιλιότητα και η παράταση του χρόνου καθίσματος  στην τουαλέτα.

Υπάρχουν βέβαια και άλλες παθήσεις που προδιαθέτουν όπως η πυλαία υπέρταση, η έλλειψη ή βλάβη των φλεβικών βαλβίδων στα κύρια φλεβικά στελέχη των αιμορροϊδικών πλεγμάτων, η χρόνια άσκηση πίεσης στο σύστημα της κάτω κοίλης φλέβας από ενδοπυελικούς όγκους κ.τ.λ.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες η πάθηση παρατηρείται συχνότερα λόγω της χαλάρωσης στην καθήλωση του χιτώνα που εμπεριέχει τις αιμορροΐδες στο μυϊκό χιτώνα του ορθού και του άνω τμήματος του πρωκτικού σωλήνα.

Η κληρονομική προδιάθεση είναι επίσης παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

 Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα;

 • Αιμορραγία

Το κύριο σύμπτωμα των εσωτερικών αιμορροΐδων είναι η αιμορραγία, η οποία είναι συνήθως μικρή (σταγόνες αίματος που αποβάλλονται μετά την έξοδο των κοπράνων, με χαρακτηριστική χρώση του χαρτιού υγείας ή στην λεκάνη της τουαλέτας) και σπανίως μεγαλύτερη με τη μορφή πίδακα. Συνήθως είναι διαλείπουσα παρά σταθερή έπειτα από κάθε κένωση.

 • Πόνος και δυσφορία

Πόνος υπάρχει συνήθως λόγω της διόγκωσης  των εξωτερικών αιμορροΐδων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη διάταση του ευαίσθητου δέρματος που επικαλύπτει τις αιμορροΐδες. Ο πόνος μπορεί επίσης να οφείλεται σε επιπλοκή των αιμορροΐδων (ραγάδα – θρόμβωση).

 • Περιπρωκτικός κνησμός

Κνησμό μπορεί να προκαλέσει η εκροή βλέννης από τις αιμορροΐδες, κυρίως όμως εμφανίζεται συχνά σε ασθενείς με ευμεγέθεις εξωτερικές αιμορροΐδες και υπερτροφικές δερματικές πτυχές ή εσωτερικές αιμορροΐδες σε πρόπτωση. Η ανώμαλη επιφάνεια του πρωκτού δεν επιτρέπει την εύκολη και πλήρη απομάκρυνση των κοπράνων, στα οποία υπάρχουν βακτηρίδια που προκαλούν κνησμό.

 • Ψηλαφητό οζίδιο στην περιοχή του πρωκτού

 

 • Διαφυγή κοπράνων

 

Επιπλοκές είναι σπάνιες και σχετίζονται με την μακροχρόνια απώλεια αίματος που οδηγεί σε αναιμία και παρουσιάζεται σαν γενική αδυναμία ,εύκολη κόπωση  και ζάλη. Σε άλλες περιπτώσεις η αιμορροΐδα μπορεί να στραγγαλιστεί προκαλώντας έντονο πόνο, ισχαιμία και νέκρωση στην περιοχή(γάγγραινα) εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

 

Πότε να επισκεφθείτε ιατρό;

Αιμορραγία κατά την αφόδευση

Η αιμορραγία από τον πρωκτό είναι ένα πολύ ανησυχητικό εύρημα για τους ασθενείς  και είναι το κύριο συνήθως σύμπτωμα που ορθά οδηγεί στον ιατρό. Είναι πολύ σημαντικό γιατί αιμορραγία από τον πρωκτό μπορεί να παρουσιαστεί και σε σοβαρότερες παθήσεις όπως τον καρκίνο του παχέος εντέρου ή του πρωκτού και σε φλεγμονώδης νόσους του γαστρεντερικού.

Ο ιατρός θα σας εξετάσει κλινικά και θα διερευνήσει τις πιθανές αιτίες της αιμορραγίας.

Μεταβείτε στα επείγοντα εάν παρουσιαστεί μεγάλη αιμορραγία με συνοδό ζάλη ή λιποθυμία

 

Έντονο περιπρωκτικό άλγος

Εάν παρουσιαστεί έντονος πόνος στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό ο οποίος δεν ανακουφίζεται με την χρήση τοπικών σκευασμάτων τότε είναι άμεσος λόγος για εξέταση.

Πολλαπλά επεισόδια ΄΄αιμορροΐδικής κρίσης΄΄- οίδημα πρωκτού

Στην αιμορροΐδική κρίση, οι αιμορροΐδες φλεγμαίνουν, έχουν έντονο οίδημα και άλγος, δεν ανατάσσονται στην ορθή τους θέση και μπορεί να ψηλαφηθούν περιπρωκτικά σαν μεγάλα οζίδια. Σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής θα χρειαστεί εκτός από την τοπική θεραπεία και θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή από το στόμα ή και ενδοφλέβια, ανάλογα με την σοβαρότητα του επεισοδίου.

 

Με ποιους τρόπους μπορούν να βελτιωθούν τα συμπτώματα;

 • Διόρθωση δυσκοιλιότητας- σωστή διατροφή με άφθονες φυτικές ίνες
 • Ενυδάτωση του οργανισμού – κατανάλωση άφθονου νερού κατά την διάρκεια της μέρας
 • Σωματική άσκηση
 • Αποφυγή ορθοστασίας
 • Αποφυγή καυτερού, πικάντικου ή επεξεργασμένου φαγητού
 • Χρήση τοπικών αλοιφών-επανεξέταση χρειάζεται εάν τα συμπτώματα επιμένουν πέραν της 1 βδομάδας
 • Χρήση υπακτικών

  

Ποια είναι η χειρουργική αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας;

Η σωστή διατροφή και η αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας μπορούν να βελτιώσουν αρκετά τις ενοχλήσεις σε ασθενείς με ήπια αιμορροϊδοπάθεια.

Aν η εφαρμογή των πιο πάνω μεθόδων δεν βελτιώσει τα συμπτώματα, μπορεί τότε να γίνει χρήση ορισμένων μικρών χειρουργικών επεμβάσεων για την αντιμετώπιση ήπιων μορφών αιμορροϊδοπάθειας και ριζικότερης χειρουργικής αντιμετώπισης στις περιπτώσεις όπου η κατάσταση του ασθενή είναι πιο σοβαρή.

Μικρές επεμβατικές  μέθοδοι

 • Διάνοιξη(απλή σχάση) και αφαίρεση θρόμβου από εξωτερική αιμορροΐδα
 • Περίδεση με ελαστικό δακτύλιο όπου τοποθετείται λαστιχάκι στη βάση του αιμορροϊδικού όζου ούτως ώστε να διακοπεί η παροχή αίματος του με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί
 • Σκληροθεραπεία όπου γίνεται έκχυση στην αιμορροΐδα με ενέσιμη σκληρυντική ουσία όπως φαινόλη
 • Διάφορες μέθοδοι καυτηριασμού (αιμορροϊδοπηξία)όπως π.χ. ηλεκτροκαυτηρίαση

Χειρουργική αντιμετώπιση

 • Αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan Morgan

Είναι η μέθοδος σύμφωνα με την οποία απολινώνονται οι τρεις κύριες αιμορροϊδικές αρτηρίες στην 3η, 7η και 11η ώρα του πρωκτικού δακτυλίου. Η αιμορροϊδεκτομή αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας για σοβαρού βαθμού αιμορροϊδοπάθεια και υποτροπιάζουσα αιμορροϊδοπάθεια.

 • Διαστολή δακτυλίου
  Εφαρμόζεται όταν ο σφιγκτήρας του πρωκτού είναι υπερτονικός και βοηθά στην ανάταξη θρομβωμένων αιμορροΐδων.

 

 • Χρήση κυκλικού αναστομωτήρα (stapler) – Τεχνική Logo

Αφορά την διακοπή παροχής αίματος στους αιμορροϊδικούς όζους με τη χρήση κυκλικού αναστομωτήρα. Έχει  όμως  αποδεικτεί μέσα από κλινικές μελέτες ότι συγκριτικά με την αιμορροϊδεκτομή, η μέθοδος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο υποτροπής της αιμορροϊδοπάθειας  και πρόπτωση ορθού –μέρος του ορθού  μπορεί να προβάλλει από τον πρωκτό.

 • Μέθοδος HAL((Hemorrhoidal Artery Ligation)

Απολίνωση Αιμορροϊδικών Αγγείων με τη χρήση Υπερήχου-oι αιμορροϊδικές αρτηρίες εντοπίζονται με τη χρήση ενός ειδικού πρωκτοσκοπίου, το οποίο εκπέμπει υπερήχους. Στη συνέχεια, γίνεται απολίνωση των αρτηριών με ράμματα, διακόπτοντας έτσι την παροχή αίματος στους όζους, επιτρέποντας τους να ξεφουσκώσουν.

 • Αιμορροϊδοπλαστική με Laser

Είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος και μπορεί  να διενεργηθεί υπό ελάχιστη αναισθησία ή μέθη. Είναι η μόνη τεχνική που παρεμβαίνει απευθείας στο αιμορροϊδικό πλέγμα, προκαλώντας την οριστική συρρίκνωση του, χωρίς να επηρεάζει το βλεννογόνο του εντέρου και χωρίς να αφήνει μετεγχειρητικές ουλές εντός του πρωκτού. Είναι πιο εξελιγμένη τεχνική από τις πιο πάνω, ελαχιστοποιεί τις επιπλοκές και παρενέργειες, ενώ ταυτόχρονα μηδενίζει τις υποτροπές.

Είναι πολύ σημαντικό να σας εξετάσει ο ιατρός σας και να συζητήσετε μαζί του ποια είναι  η καταλληλότερη μέθοδος θεραπείας για την δική σας περίπτωση. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από όλους τους πιο πάνω παράγοντες καθώς και από το στάδιο της πάθησης. Πριν το προγραμματισμένο σας ραντεβού μαζέψτε τις απορίες σας και αποφασίστε με τον ιατρό σας για την αντιμετώπιση του προβλήματος σας.

 

Δρ. Νίκη Κρασιά Τσεριώτη
Γενική Χειρουργός
Απολλώνειο Νοσοκομείο,Λευκωσία
Τηλ: 22469193, 99540546
Email: krashianiki@gmail.com

http://www.philenews.com/kali-zoi/ygeia/article/718208/12-erotimata-kai-apantiseis-ga-toys-eggefalikoys-oggoys?fbclid=IwAR1piOe6toWJ_F6zMEPPZs9ddlXK-1wtdslexZ6_zspaxy1iya9kffkkBxI