Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια

Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Αιτία - Συμπτώματα - Θεραπεία

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από την αιφνίδια αναστολή της αιματικής ροής στον εγκέφαλο είτε από απόφραξη (ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο), είτε από τη ρήξη (εγκεφαλική αιμορραγία) κάποιου εγκεφαλικού αγγείου. Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν περίπου το 85% των συνολικών επεισοδίων, ενώ το υπόλοιπο 15% αποτελούν οι εγκεφαλικές αιμορραγίες.

Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια

Αναλόγως από το μέρος του εγκεφάλου που επηρεάζεται, υπάρχει και η αντίστοιχη νευρολογική συμπτωματολογία όπως η αφασία (μερική ή ολική απώλεια γλωσσικών ικανοτήτων), η δυσαρθρία (διαταραχή της άρθρωσης του λόγου), η απώλεια αισθητικότητας, η μυϊκή αδυναμία και οι διαταραχές όρασης.

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου και τρίτη πιο συχνή αιτία αναπηρίας παγκοσμίως.

Κάθε χρόνο περίπου 15 εκατομμύρια συνάνθρωποι μας ανά την υφήλιο θα υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο. Περίπου 5.5 εκατομμύρια από αυτούς πεθαίνουν και ακόμα 5 εκατομμύρια παραμένουν με μόνιμη αναπηρία. Υπολογίζεται ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους θα υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Τη στιγμή αυτή υπάρχουν στον κόσμο περίπου 80 εκατομμύρια επιζώντες μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δρ Σάκης Λαμπριανίδης

Γράφει Δρ Σάκης Λαμπριανίδης

Νευρολόγος